«Соняхи пам’яті» як новий український символ життя України…

Соняхи… ми звикли думати, що ці прекрасні яскраво-жовті квіти є символом сонця та життя…, українські землі надзвичайно ними багаті і в поєднанні з синявою неба ці чарівні квіти малюють нашій уяві вітчизняний  прапор. Саме так було до 2014 року.

 

Але одного серпневого дня сім років тому наша історія змінилася. У ході російсько-української війни та Іловайської операції саме на полях соняхів, які вже поспіли, відбулися трагічні події на сході України. 29 серпня 2014 року за офіційною статистикою загинуло 366 героїв-воїнів, понад 400 отримали поранення і більше 40 вважаються зниклими безвісти. У боротьбі з ворогом  проявився не лише масовий героїзм добровольців та військових, але і багряною кров’ю вкрилося світле соняшникове поле. Відтоді жовтий сонях став символом Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

29 серпня 2021 року третій рік поспіль у столиці України та інших населених пунктах проводяться заходи зі вшанування пам’яті захисників держави.  У цей день традиційно на адміністративних будівлях державної влади приспущено Державний прапор України; обмежено трансляцію розважальних програм і проведення розважально-концертних заходів тощо.

Свідомо долучились до цієї пам’ятної акції педагоги Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН? разом зі своїми вихованцями. Зокрема,  вихованцями та педагогами  гуртка „Декоративний дизайн” було виготовлено 120 стилізованих соняхів з фетру для використання його як декоративного елементу одягу. Також у палаці було проведено надзвичайно зворушливу виставку малюнків від вихованців образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, яку і наразі можна відвідати у фойє другого поверху.

Для гуртківців студії пантоміми „Енергія-мім” відділу художньо-творчої діяльності педагоги провели історичний семінар-дискусію про трагічні події під містом Іловайськ. Відбувся також патріотичний захід „Сонях пам’яті”, який супроводжувався  читанням віршів в честь воїнів-героїв, прослуховуванням сучасних пісень про бойові дії та подвиги, адже всі ми усвідомлюємо, що захисники нашої батьківщини живі, поки ми їх пам’ятаємо. Долучилися до заходів вшанування пам’яті наших українських героїв і педагоги з учнями відділу духовного та творчого розвитку „Джерела”, які виготовили декоративну композицію „Шануємо та пам’ятаємо”. Дитячий та педагогічний колектив „ПАДІЮНу”, згадуючи ті моторошні події семирічної давності, вшанував загиблих героїв хвилиною мовчання…

„Сонях пам’яті” – це не просто символ історичної мужності українських воїнів, це символ життя України: з чорним, як українська земля, зернятком, що обов’язково проросте, адже українці і далі будуть відроджуватися, скільки б вороги не намагалися їх знищити. Ми схиляємо голови  у вдячності перед тими, хто тримав небо над нашими містами, хто обороняв наші життя  і дарував нам мир.

Воїни, герої України, ви живі, бо ми вас пам’ятаємо!

joomlamodniyportal.ru