Ми ніколи не посміємо цього забути...

Живучи сучасним життям, нам подекуди важко повною мірою осягнути глибину трагедії, яку пережили наші співвітчизники у минулому столітті. Дорога  у майбутнє пролягає через минуле. Треба осмислити власне минуле, зрозуміти його, бо історія повторюється  І коли люди не зроблять сьогодні висновків, то вони будуть ходити по колу.

Пам'ять про голод намагалися стерти. Але вона жила, бо чудом уціліла жменька людей, які зберегли її.  Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших  таких сторінок – Голодомор , який призвів до небачених безневинних  жертв.

У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, серед найбільш трагічних сторінок історії українського народу особливо сумне місце займає Голодомор 1932-1933 років.

У цьому  році в Україні відзначають День пам'яті жертв Голодомору 28 листопада. Виховувати здатність дитини на скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів співвітчизників,  ознайомити вихованців з трагічним минулим нашого народу, вчити дітей бережно ставитися до історії своєї країни, розкривати її як білі, так і чорні сторінки, -  саме таку мету ставлять перед собою педагоги „ПАДІЮНу”, готуючи з дітьми різноманітні заходи до цього скорботного дня.   Вихованці Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості у різноманітний спосіб долучилися до відзначення Дня пам’яті жертв Голодомору.

З метою поглиблення  знань в учнів про Голодомор як геноциду Українського народу, його причини, перебіг і наслідки  відбулися ряд тематичних заходів: години спілкування „Твій біль, Україно”, бесіди  - „Гірка сповідь пшеничного колоска”, інформаційні хвилинки. А також надано гуртківцям посилання, за якими вони зможуть переглянути документальні фільми „Великий голод”, „Українська ніч 33-го”, „Живі”.

Вшанування пам'яті жертв голодоморів  – подія, яка об'єднує представників  молодіжних громадських організацій, учнівської молоді.  Молоді, активні члени Закарпатського обласного парламенту „Молоде покоління” також проявили ініціативу  та зорганізувалися для створення відеоролику „Пам’ятаємо!”.

Щоб вшанувати загиблих від голодомору співвітчизників, керівники гуртків закликали вихованців 28 листопада о 16.00. долучитися до загальнонаціональної хвилини мовчання  та акції “Запали свічку”  і покласти запалені свічечки  на підвіконнях у своїх  домівках.

Кажуть, що минуле не належить нікому. Воно – надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме їм належить винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи!

joomlamodniyportal.ru